Monday, 2 May 2016

Bekam Tanpa Cukur

AMARAN: TEKNIK BEKAM INI TIDAK PERLU CUKUR KEPALA

ANDA NAK BEKAM TANPA PERLU CUKUR RAMBUT?

  DAH PERGI BANYAK TEMPAT TAPI BELUM JUMPA? 

 Tahukah anda 80% pelanggan bekam GAGAL KEKAL KEHENSEMAN bukan kerana bekam tapi kerana TERSILAP ke PUSAT BEKAM!!

 56.97% Pusat Bekam yang beroperasi di luar sana tidak mempunyai pengiktirafan @ tauliah daripada badan-badan Profesional dan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Apakah yang akan terjadi

jika kita tidak melakukan rawatan bekam?

Sel-sel darah mati yang masih tertinggal di dalam sistem perjalanan darah akan menjadi faktor utama yang menyebabkan tersumbatnya urat kapilari kita. Kapilari bercantum dengan urat lain yang lebih besar di dalam tubuh seperti “vein” dan “artery”. Jadi, walaupun “vein” dan “artery” tidak tersumbat namun jika “capillaries” tersumbat, seluruh perjalanan darah akan turut terjejas.Kesannya adalah pelbagai sistem tubuh akan terganggu dan akan menyebabkan tidak sempurnanya fungsi organ seperti limpa, ginjal dan hati. Akhirnya akan menyebabkan pelbagai penyakit kronik. Gejala-gejala awal menunjukkan bahawa tubuh kita telah dipenuhi darah kotor yang tersumbat adalah seperti lesu, letih, kebas kaki & tangan, sering pening dan mudah mengantuk.


MENGAPA KITA HARUS BERBEKAM ?

Selepas 80 hingga 120 hari, sel-sel darah merah di dalam tubuh kita akan mati dan dibuang oleh hati (liver) akan tetapi, tidak kesemuanya dapat dikeluarkan. Oleh kerana sifatnya yang melekit dan tidak berfungsi, lama-kelamaan mereka akan memenuhi ruang-ruang urat kecil yang dipanggil kapilari , baik di sekeliling organ-organ penting dan juga di bawah kulit.

Sel-sel mati ini akan dibawa oleh arus perjalanan darah yang laju ke semua bahagian tubuh, dari kepala hinggalah ke kaki. Ia akan melekat diantara satu sama lain dan bercampur dengan asid urik, urea dan toksin. Sel darah kotor ini akan berkumpul di lapisan bawah kulit sebelum dikumuhkan.

Sel darah ini akan digantikan dengan sel darah merah yang baru. Darah yang baru mengandungi oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh sel tubuh. Sel darah yang rosak (darah kotor) yang gagal dikumuhkan dan masih hadir dalam sistem aliran darah menyebabkan faktor utama yang mengakibatkan kapilari tersekat dan tersumbat, kesannya akan menganggu pelbagai sistem badan dan menyebabkan kegagalan sistem limfa, ginjal dan hati tidak berfungsi dengan sempurna yang akhirnya akan menyebabkan pelbagai penyakit kronik.

Gejala awal yang dapat dirasai oleh tubuh badan ialah badan terasa lesu, letih, kebas kaki dan tangan, pening, cepat marah, cepat bosan, murung, mudah mengantuk dan mudah pitam."Dengan ringkasan diatas, dapatlah disimpulkan keharusan berbekam kepada kita yang mana ia dapat mencegah tubuh badan kita daripada menjurus kepada penyakit-penyakit yang lebih kronik seperti diabetes (kencing manis), darah tinggi, migrain dan sebagainya."Adalah menjadi tanggungjawab kepada kita untuk memastikan tubuh badan kita sentiasa sihat wal afiat dengan cara berusaha mencegah dan berdoa kepada Allah agar diberikan kesihatan supaya mudah beribadat kepadanya. Insya'Allah...

Sabda Rasulullah SAW...
"Sesungguhnya pengubatan paling utama yang kamu gunakan adalah bekam"
(Hadis sahih)


72 PENYAKIT YANG BOLEH DISEMBUHKAN OLEH KAEDAH BEKAM
.
Berikut merupakan penyakit yang dapat disembuhkan melalui kaedah berbekam. Insya-Allah jika dilakukan secara konsisten, penyakit-penyakit tersebut akan sembuh:
 1. Kegemukan
 2. Penyakit kaki gajah
 3. Sakit pinggang
 4. Sakit perut
 5. Sembelit
 6. Gangguan jantung
 7. Radang perut
 8. Alergi makanan
 9. Sengal tulang
 10. Sesak nafas
 11. Asma
 12. Insomnia
 13. Cirit birit
 14. Kejang otot
 15. Kencing manis
 16. Gangguan pundi
 17. Menggigil
 18. Kencing malam
 19. Tonsil
 20. Gatal-gatal
 21. Radang usus besar
 22. Stress
 23. Gangguan pundi hempedu
 24. Pusingan haid tidak teratur
 25. Masalah Ginjal
 26. Tekanan darah tinggi
 27. Sakit lutut dan sendi
 28. Sakit kaki
 29. Sakit tulang belakang
 30. Gangguan jiwa
 31. Stroke
 32. Gout
 33. Rematoid
 34. Bisul
 35. Kurang imun
 36. Sinus
 37. Sakit kawasan perut
 38. Gangguan rusuk
 39. Buasir
 40. Masalah Kesuburan
 41. Kuat tidur
 42. Membaiki peredaran darah
 43. Pembuluh darah sempit/sumbat
 44. Sakit punggung
 45. Badan kurus
 46. Membuang tabiat merokok
 47. Sakit bahu/tengkuk
 48. Pekak bukan semulajadi
 49. Jangkitan kuman
 50. Kurang daya ingatan
 51. Kurang fokus
 52. Sakit punggung
 53. Gangguan pundi
 54. Kaki semut-semut
 55. Salah urat
 56. Lumpuh menyeluruh
 57. Lemah syahwat dan masalah prostat
 58. Pening kerana gangguan haid
 59. Sakit paha dan tapak kaki
 60. Sejuk tapak kaki
 61. Tegang/gelisah
 62. Tumor otak
 63. Lutut yang kaku
 64. Gangguan pankreas
 65. Kejang-kejang
 66. Penyakit mata
 67. Berhenti haid
 68. Bengkak testis
 69. Tekanan darah rendah
 70. Penyakit rahim
 71. Keputihan
 72. Batuk kronik dan penyakit paru-paru
..


BEKAM SUNNAH RASULULLAH SAW
Nabi Saw bersabda
“Barangsiapa menghidupkan sunnahku bererti ia mencintaiku dan barangsiapa yang mencintaiku, maka ia akan bersamaku di dalam Syurga. ”


PERINTAH BERBEKAM
Perawatan ini tidak perlu diragukan lagi kerana berdasarkan hadis-hadis yang banyak menerangkan kebaikan bagi orang yang mengamalkan bekam ini. Nabi Muhammad SAW merupakan insan pertama yang dibekam para Malaikat dengan perintah Allah SWT sebelum Isra dan Mi'raj.

.
KENAPA PERLU BERBEKAM ?
Bekam merupakan teknik perubatan Sunnah Rasulullah SAW yang telah lama diamalkan oleh manusia sejak zaman dahulu kala,dan kini di modenkan mengikut kaedah-kaedah ilmiah dan kaedah efektif tanpa kesan sampingan.Teknik perubatan bekam adalah suatu proses membuang darah kotor dan toksid melalui permukaan kulit. Toksin/toksid adalah endapan racun/zat kimia yang tidak dapat diuraikan oleh tubuh kita. Toksin ini berasal daripada pencemaran udara,mahupun dari makanan yang banyak mengandungi zat pewarna,zat pengembang,penyedap rasa,pemanis,racun dari sayuran dan sebagainya. Dan BEKAM adalah salah satu proses 'detoksifikasi' yang sangat berkesan dan mujarab serta tiada kesan sampingan. Berbekam juga sangat bermanfaat untuk mengubati orang yang keracunan makanan,bisa dan sejenisnya.

.
KENAPA HARUS BERPUASA SEBELUM BERBEKAM
Pembekaman ketika perut kenyang boleh menyebabkan timbulnya penyumbatan darah atau berbagai penyakit kritikal yang lain, terutama bila makanan yang di jamah terlalu berat dan tidak sihat. Imam asy-Syuyuthi menyokong pendapat Ibnu Umar,bahawa berbekam dalam keadaan perut kosong itu adalah paling baik kerana ketika itu terdapat kesembuhan. Maka disarankan bagi yang hendak berbekam untuk tidak makan makanan berat seeloknya 2-3 jam sebelumnya.

Dalam satu athar disebutkan:
"Pembekaman yang dilakukan ketika haus,boleh membantu proses penyembuhan.Apabila dilakukan ketika kenyang,boleh menimbulkan penyakit.Bila dilakukan tarikh 17 juga boleh membantu penyembuhan."

.
WAKTU-WAKTU YANG SESUAI UNTUK BERBEKAM
Dari Abu Hurairah yang berkata
Rasulullah SAW bersabda
"Barangsiapa berbekam pada tanggal 17,19 dan 21,Maka itu akan menyembuhkan semua penyakit."
Mengenai hari-hari dalam seminggu adalah digalakkan berbekam pada hari Khamis bagi mendapat berkat dari Allah SWT. Berbekamlah pada hari Isnin dan Selasa,kerana itu merupakan hari di mana Nabi Ayub AS disembuhkan dari penyakit dan bala. Hindari berbekam pada hari Rabu kerana sesungguhnya penyakit kusta dan belang mula muncul pada malam Rabu dan hari Rabu.
.

BEKAM vs SIHIR
Apakah kaitan antara Bekam dengan Sihir ??? Kita sudah mengetahui tentang bekam, lantas apakah sihir itu ??? Sebagaimana yang dikatakan oleh Ibnul Qoyyim sihir adalah: "Kombinasi dari pengaruh roh-roh jahat serta reaksi kuat yang alamiah terhadapnya. Sihir terjadi melalui makanan atau minuman, ada yang dilakukan dengan bantuan tindakan jin yang merasuk badan dan mengalir pada tubuh manusia di aliran darah. Lantas jin yang mengalir dalam aliran darah sehingga mencapai kepala dan menciptakan halusinasi serta isyarat-isyarat otak,maka bekam merupakan tindakan yang paling efektif. Adakah selain bekam yang lebih efektif mengatasi sihir kecuali AL-QURANUL KARIM yang dengannya jin tidak boleh bertahan lama. Alangkah baiknya apabila 2 cara penyembuhan di gabungkan, iaitu Al-Quran dan Bekam. Allahu Akhbar!

.
BEKAM DI LEHER & TENGKUK
Nabi Saw bersabda
" Hendaklah kamu sekalian melakukan bekam di titik qamahduwah di bahagian tengkuk, kerana itu dapat menyembuhkan lima jenis penyakit,di antaranya adalah lepra (kusta)."
Nabi Saw bersabda lagi
" Hendaklah kamu sekalian melakukan bekam di titik qamahduwah di bahagian tengkuk,kerana hal itu dapat menyembuhkan 72 jenis penyakit."

.
BEKAM DI PELIPIS KENING

Anas bin Malik menceritakan
" Dahulu Rasulullah SAW biasa berbekam pada bahu dan dua pelipis kening baginda."
Di dalam Sahih Bukhari dan Muslim diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW pernah melakukan bekam sebanyak 3 kali pada dua pelipis kening dan bahunya. Pada Sunan Ibnu Majah diriwayatkan daripada Ali bahawa Jibril pernah turun menemui Rasulullah SAW untuk mengajarkan bekam pada dua pelipis (kening) dan bahu baginda.

.
KEDUDUKAN TUKANG BEKAM.
Ibnu Abbas pernah berkata
Nabi Saw bersabda
"Orang yang paling baik adalah seorang tukang bekam,kerana ia mengeluarkan darah,meringankan otot kaku dan mempertajamkan pandangan mata orang yang dibekamnya."

Dalam Sahih Bukhari dan Muslim diriwayatkan daripada Thawus, daripada Ibnu Abbas bahawa Rasulullah SAW pernah berbekam dan memberi upah kepada tukang bekamnya.

KEBAIKAN BERBEKAM

- Menghilangkan pengaruh sihir, bisa santau dan racun.
- Membantu menghilangkan pening dan migrain.
- Membantu membuang angin dalam badan, melegakan pernafasan dan sistem perkumuhan.
- Membantu memecahkan lemak, peluh dan melegakan demam.
- Membantu melegakan ketegangan urat leher, bahu, belikat, pinggang dan urat sendi.
- Membantu mencegah dan meredakan serangan angin ahmar, kebas-kebas tangan dan kaki.
- Mengeluarkan darah toksid dan melancarkan peredaran darah.
- Membantu meringankan tubuh. Darah kotor yang terkumpul di bawah permukaan kulit menyebabkan rasa berat dan malas.
- Membantu menajamkan penglihatan. Peredaran darah ke mata tersumbat menyebabkan penglihatan kabur.

.
BEKAM UNTUK SAKIT BAHU DAN TENGKUK
Untuk sakit bahu dan tengkuk akan di bekam di bahagian bahu dan tengkuk yang sakit, juga amat mujarab bagi mereka yang mengalami ketegangan urat leher.

Abu Na'im dalam bukunya At-Tibbun Nabawi menyebut sebuah hadith marfu
Nabi Saw bersabda
" Hendaklah kamu sekalian melakukan bekam di titik qamahduwah di bahagian tengkuk, kerana itu dapat menyembuhkan lima jenis penyakit,di antaranya adalah lepra (kusta)."

Nabi Saw bersabda lagi
" Hendaklah kamu sekalian melakukan bekam di titik qamahduwah di bahagian tengkuk,kerana hal itu dapat menyembuhkan 72 jenis penyakit."
.

BEKAM UNTUK SAKIT KEPALA ( MIGRAIN )

Bekam darah adalah rawatan yang paling efektif, selamat dan paling berkesan untuk pesakit migrain yang kronik dan sakit-sakit kepala biasa. Lihat saja darah kotor yang terkumpul yang di keluarkan,itulah punca utama kepala anda selalu berasa sakit dan pening kerana terkumpulnya darah kotor tersebut.

Jika tidak di buang berkemungkinan besar akan menjadi punca Stroke di mana darah telah membeku di dalam saraf otak kita. Dan bekam sunnah ini adalah di galakkan dibuat sekurang-kurangnya setahun sekali. Point ini juga boleh menyembuhkan 72 jenis penyakit berbahaya,juga mengurangkan pengaruh-pengaruh sihir yang membuatkan halusinasi pada pesakitnya. Insyaallah.

" Rasulullah SAW melakukan bekam pada kepalanya dengan tanduk ketika disihir orang "
Dari Salma seorang pelayan Rasulullah SAW bercerita
" Tidak seorang pun mengadukan rasa sakit di kepalanya kepada Rasulullah SAW melainkan baginda berkata "Berbekamlah".
.

 

 

BEKAM UNTUK MASALAH RESDUNG DAN JERAWAT

Bagi mereka yang menghidapi resdung yang kronik dimana jerawat keluar di permukaan kulit muka dengan banyaknya adalah di galakkan membuat rawatan bekam darah di sekitar muka yang bermasalah, terutamanya pipi, dagu dan dahi. Adakalanya jerawat yang keluar tanpa henti adalah disebabkan mendapan darah kotor di bawah lapisan kulit muka, dan bekam adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk gejala jerawat ini.

Kebiasaannya selepas proses bekam tadi wajah pesakit akan lebih nampak bersih dan berseri kerana darah kotor tadi telah di sedut keluar. Bagi pesakit yang mengalami jerawat kronik ini anda di syorkan untuk membuat 3x rawatan setiap minggu, insyaallah anda akan lihat perbezaannya.
.

BEKAM UNTUK MASALAH GOUT

Gout merupakan sejenis sakit sendi yang berpunca dari kandungan asid urik dalam darah yang tinggi. Kaum lelaki mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidapi gout. Faktor gemuk dan kekeluargaan turut memainkan peranan.

Gout akan menyebabkan sakit sendi terutamanya di sendi ibu jari kaki yang bengkak dan merah. Ia seterusnya boleh menyerang sendi-sendi lain di samping boleh menyebabkan erosi pada sendi dan tumbuhnya gout tophus (bengkak pada sendi seluruh badan yang tidak sakit tapi berkekalan). Kejadian batu karang pada buah pinggang juga sering berlaku pada penghidap gout. Risiko sakit jantung turut bertambah bagi mereka yang mengidapi gout.
Serangan gout boleh terbahagi kepada 2 jenis iaitu:-
• Serangan akut (tiba-tiba).
• Serangan kronik yang berpanjangan.

Serangan gout akut dikenal pasti sebagai serangan yang berulang-ulang, sendi menjadi bengkak dan rasa berdenyut berpanjangan dalam tempoh antara lima hingga enam hari. Pesakit datang mengadu dengan gejala tulang sendi mereka seolah-olah digigit.

Manakala bagi serangan kronik berpanjangan, walaupun pesakit tidak merasa berdenyut-denyut namun pesakit tetap merasa tidak selesa. Di samping itu tempoh kesakitan berterusan hingga mengambil masa yang agak lama dengan anggaran antara dua hingga tiga minggu. Bagi menghilangkan rasa sakit ini, biasanya pesakit terpaksa mengambil ubat penahan sakit.
Bagi mengurangkan rasa sakit menyucuk-nyucuk akibat gout ini tadi kaedah bekam adalah paling mujarab sekali. Kebiasaannya darah akan keluar berbuih-buih kerana asid urik tadi. Perlu diingat bahawa ketika kaki yang sakit membengkak itu sangat sakit apabila disentuh apatah lagi untuk dibekam. Mahu menjerit rasanya jika kawasan yang bengkak itu ditusuk jarum bekam. Perlu menunggu beberapa hari sehingga bengkak itu surut. Apabila sudah surut, kawasan tempat gout itu akan segera dibekam.

Kebiasaannya pesakit gout tersebut akan sembuh setelah 2-3 kali rawatan. Insya'Allah .... Jadi sesiapa yang ada penyakit gout tu cepat-cepatlah pergi berbekam. Jangan di biarkan lama-lama nanti akan memudaratkan diri sampai tak boleh bangun pun ada, kerana bisa-bisa sendi...wallahua'lam
Kelebihan Bekam

27 KEBAIKAN BERBEKAM UNTUK MENINGKATKAN TAHAP KESIHATAN ANDA LELAKI DAN WANITA MUSLIM. DIGALAKKAN BERBEKAM SEBULAN SEKALI.

Hadith-Hadith Berkaitan Bekam (Hijamah) :
-Dari Ibnu ‘Abbas r.a, dari Nabi s.a.w: “Kesembuhan dari penyakit itu adalah dengan melakukan 3 hal; Berbekam, minum madu, dan dibakar dengan besi panas. Tetapi aku melarang umatku membakar dengan besi panas (kay) itu.” (Shahih Bukhari)


      Antara 27 kebaikan berbekam :
 1. Boleh membersihkan darah dan meningkatkan aktiviti saraf tulang belakang.
 2. Memperbaiki aliran pembuluh darah .
 3. Menghilangkan kejang – kejang dan luka dalaman pada otot.
 4. Bermanfaat penderita asma , pneumonia dan angina pectoris .
 5. Bermanfaat ketika mengalami pening, luka dalaman dibahagian kepala dan wajah , migrain dan sakit gigi.
 6. Ketika mengalami berbagai jenis penyakit mata dan rabun.
 7. Ketika mengalami gangguan rahim dan berhentinya menstruasi bagi wanita .
 8. Ketika terkena sengal , sciatica ( rasa sakit, sengal di pinggang) dan tulang sekitar belakang dan pinggang serta papan punggung.
 9. Untuk mengatasi gangguan tekanan darah dan arteriosclerosis ( pengapuran pembuluh darah / kolesterol dalam darah dan pembuluh yang boleh menyempitkan saluran darah.
 10. Ketika mengalami sakit bahu , dada dan punggung
 11. Bermanfaat mengatasi luka – luka , bisul , jerawat dan gatal – gatal kulit.
 12. Bermanfaat mengatasi kemalasan , kelesuan dan penyakit banyak tidur .
 13. Bermanfaat mengatasi pericarditis ( radang selaput jantung ) dan nephritis ( radang ginjal ) yang parah.
 14. Bermanfaat mengatasi keracunan, contohnya seseorang terkena gigitan haiwan berbisa kaedah berbekam boleh di lakukan . Bekam pada tempat gigitan sedut dan keluarkan darah untuk menghalang bisa masuk ke jantung. Rawatan awal ini boleh dibuat sementara mendapatkan rawatan antidot di pusat kesihatan atau hospital.
 15. Bermanfaat mengatasi luka – luka bernanah .
 16. Membantu menghilangkan pening dan migrain.
 17. Membantu membuang angin dalam badan, melegakan pernafasan dan melancarkan sistem perkumuhan.
 18. Membantu memecahkan lemak, peluh dan melegakan demam, membantu memulihkan ketegangan urat leher, belikat, pinggang dan urat sendi di kaki.
 19. Membantu mencegah kebas kaki dan membantu mengurangkan risiko serangan angin ahmar.
 20. Mengeluarkan darah toksik dan melancarkan peredaran darah yang tidak lancar.
 21. Membantu meringankan tubuh. Darah kotor yang terkumpul di bawah permukaan kulit menyebabkan rasa berat dan malas.
 22. Membantu menajamkan penglihatan. Peredaran darah ke mata yang tidak lancar menyebabkan penglihatan jadi kabur.
 23. Membuang darah bertoksik untuk kesihatan keseluruhan.
 24. Membuang anasir gangguan makhluk halus melalui pengaliran darah.
 25. Hilangkan stress dan tekanan
 26. Insha Allah mendapat pahala dan keberkatan kerana membuat rawatan Sunnah Nabi   SAW
 27. Menggalakkan metabolisma badan kerana sel darah kotor telah keluar dan sel darah baru yang sihat akan terhasil

Ciri-ciri Bekam Klinikal • Menggunakan peralatan sterilCiri paling utama bekam klinikal adalah penggunaan peralatan steril. Maknanya apa yang anda biasa lihat dalam prosedur doktor, itulah yang kami praktikkan. Dari aspek kebersihan hingga aspek peralatan, hampir kesemuanya adalah prosedur biasa yang anda lihat di klinik.
Peralatan berbekam diperlukan untuk disterilkan 
Ini disebabkan bekam klinikal merupakan perkhidmatan yang dipelopori oleh doktor-doktor pakar dari Universiti Sains Malaysia Cawangan Kubang Kerian.

 • Ilmu Bekam Dari Doktor PakarKursus bekam dianjurkan dan dikendalikan
 sendiri oleh Prof Dr Aziz Al Safi. 
 InsyaAllah ilmu yang diturunkan kepada 
juru bekam memang ilmu yang terbaik 
dan boleh dilaksanakan dengan baik.

 • Penggunaan Lancing Device


Berbanding bekam tradisi yang menggunakan pisau gillete, bekam tradisi menggunakan lancing device. Alat ini bukan sahaja mengurangkan kesakitan, bahkan turut mengurangkan rasa seriau di kalangan pelanggan. 


 • Keselamatan 

Bekam klinikal menjalankan kaedah keselamatan sama seperti dipraktikkan di klinik. Kesemua alat pakai buang dan tidak dikongsi di samping pengendalian darah pelanggan yang tertib.

Itulah serba sedikit perkongsian kami berkaitan perbezaan bekam klinikal berbanding bekam tradisi. Saya juga ingin berkongsi berita baru-baru ini di dalam The Star berkenaan kebaikan berbekam untuk maklumat anda.


Kebaikan berbekam


Soalan Lazim Berkaitan Bekam. Moga dapat memberikan penjelasan diatas persoalan anda.
Soalan lazim ini dikumpul dan dihimpunkan untuk memudahkan anda mendapat jawapan.
1) Adakah kaedah bekam darah menyakitkan
Tidak, ini kerana kaedah bekam darah sekarang ini menggunakan sejenis alat canggih yang dipanggil PEN BEKAM AUTOMATIK LAUNCHING . Tusukan yang dilakukan pada kulit oleh pen ini tersangat-sangat laju sehingga membuatkan anda tidak sedar yang tusukan sedang berlaku pada kulit anda. Kaedah tusukan ini mirip kaedah blood test atau ujian darah penyakit kencing manis.Kaedah ini sangat selamat.
2) Adakah selamat melakukan kaedah bekam darah
Ya selamat, ini kerana kami menggunakan lancet (jarum) pakai buang, iaitu setiap pelanggan hanya diperuntukkan sebilah lancet sahaja. Semua alatan bekam kami akan melalui proses STERIL menggunakan UV STERILIZER sebelum melakukan proses berbekam. Penggunaan cecair Aniosyme DD1 juga menepati SOP kebersihan peralatan standard klinikal.
3) Apakah waktu yang mustajab yang mampu memberikan kesembuhan maksimum untuk rawatan bekam darah
Waktu mustajab ialah tanggal 17/19/21 hb kalendar Islam Hijriah.
4) Individu manakah yang patut di elakkan berbekam darah
Individu yang tidak dianjurkan berbekam darah ialah individu yang fizikalnya terlalu lemah, orang tua uzur, pengidap kanser darah, pengidap tekanan darah rendah serius, pengidap penyakit kulit serius dan juga wanita hamil. Adapun bekam angin tidak menjadi masalah.
5) Kaedah bekam manakah yang memberikan kesembuhan maksimum
Kaedah bekam darah adalah kaedah yang memberikan kesembuhan maksimum pada pesakit amnya.
6) Pusat bekam atau perawat mana pula patut dipilih untuk berbekam
Mereka yang mengutamakan kebersihan, ada mesin sterilizer, menjaga batasan syariat dan professional.
7) Berapa kerap kita perlu mendapatkan rawatan bekam darah
Bagi orang sihat, anda dianjurkan berbekam 3 bulan sekali berdasarkan tempoh hayat darah 120 hari dan bagi orang yang berpenyakit kritikal , anda dianjurkan berbekam seminggu sekali untuk tiga kali sesi berturut-turut bagi kesembuhan yang maksimum.
8) Apakah pantang larang selepas berbekam
Anda dianjurkan tidak makan makanan berat dan tidur selepas menjalani rawatan bekam. Untuk 2 jam berikutnya barulah anda boleh makan/tidur.
9) Apakah tips sebelum datang berbekam darah
Dianjurkan perut kosong minima 2 jam sebelum temujanji bekam.
10) Bolehkah berbekam pada hari RABU
Boleh, jika pada hari tersebut jatuhnya tarikh mustajab berbekam (17/19/21 kalendar Islam) ataupun pada hari tersebut juga anda sedang sakit dan perlukan rawatan bekam dengan kadar segera. Tiada dalil/nas sahih larangan berbekam pada hari Rabu.
11) Bagaimana rawatan bekam berfungsi meningkatkan tahap kesihatan tubuh badan manusia
1) Darah kotor yang keluar dari tusukan jarum bekam adalah darah kotor yang mengandungi toksid, toksin, uric acid, kolestrol, angin, sel darah merah yang rosak dan juga unsur gangguan jin. Selepas berbekam kita akan terus terasa segar dan bertenaga kerana badan jadi ringan akibat pengeluaran toksid dari badan.
2) Akibat tusukan jarum bekam pada titik tertentu akan meningkatkan hormon regenerasi sel. Hormon ini bertindak untuk memperbaiki fungsi organ tubuh/sel akibat kerosakan/kecederaan. Organ tubuh yang terganggu fungsinya akan disembuhkan dengan cara memperbaiki jaringan dan sel yang ada padanya sehingga mampu berfungsi dan sihat kembali. Contohnya kita berbekam pada titik jantung, hormon tersebut akan banyak dirembeskan pada kawasan jantung, jadi jika ada apa2 berlaku pada jantung pada masa-masa akan datang, sistem badan akan pantas secara auto memperbaiki/menstabilkan apa-apa kelemahan pada organ yang berkaitan jantung.
3) Apabila berbekam,secara tak langsung akan meningkatkan sistem antibodi tubuh badan. Organ tubuh yang mengalami infeksi kuman penyakit dapat sembuh secara automatik kerana tubuh memproduksi zat antibodi yang mampu membunuh kuman penyakit yang membahayakan. Jika organ tubuh sudah bebas dari sebarang infeksi penyakit maka tubuh pun akan sihat kembali seperti biasa

Call atau Wassap SEKARANG untuk dapatkan  

3 CUP PERCUMA sesi Percubaan

Mengapa bayar jika anda boleh dapat PERCUMA?

Terhad kepada 100 orang pelanggan sahaja. Usah lepaskan peluang yang sangat terhad ini.

Bekam Khadijah Akademy

Bekam Tanpa Cukur

Bekam Batu Pahat

Bekam Parit Raja

Jurubekam Klinikal


                    Lelaki                     

0199895789 

 Wanita

  0199895790

   0199895790

   0199895790

 

Jangan buang masa lagi. Masa tidak menanti anda. Cepat sebelum anda terlambat. Buatlah keputusan ini agar anda tidak kempunan di lain hari untuk mendapatkannya.

 


 

Rasulullah Shallallahu ‘alayhi wa Salam besabda :
الشِّفَاءُ فِيْ ثَلاَثَةٍ: شَرْبَةِ عَسَلٍ وَشَرْطَةِ مِحْجَمٍ وَكَيَّةِ نَارٍ وَإِنِّيْ أَنْهَى أُمَّتِيْ عَنْ الْكَيِّ
“Kesembuhan itu berada pada tiga hal, yaitu minum madu, sayatan pisau bekam dan sundutan dengan api (kay). Sesungguhnya aku melarang ummatku (berobat) dengan kay.” (HR Bukhari) 

Rasulullah Shallallahu ‘alayhi wa Salam bersabda :
إِنَّ أَمْثَلَ مَا تَدَاوَيْتُمْ بِهِ الْحِجَامَةُ وَالْفَصْدُ
“Sesungguhnya metode pengobatan yang paling ideal bagi kalian adalah hijamah (bekam) dan fashdu (venesection).” (HR Bukhari – Muslim)

Teknik pengubatan bekam adalah suatu proses membuang darah kotor (toksid-racun yang berbahaya dari dalam tubuh) melalui permukaan kulit. Toksin ini berada pada hampir setiap orang. Toksin – toksin ini berasal dari pencemaran udara, maupun dari makanan yang banyak mengandung zat pewarna, zat pengembang, penyedap rasa, pemanis, racun sayuran dll.

Kulit adalah organ yang terbesar dalam tubuh manusia, sebab itu banyak toksid / racun berkumpul . Dengan berbekam dapat membersihkan darah yang mengalir dalam tubuh manusia. Inilah salah satuDETOKSIFIKASI (proses pengeluaran toksid / racun) yang sangat berkesan / mujarab serta tiada kesan sampingan. Berbekam sangat berkesan untuk melegakan atau menghapuskan kesakitan, memulihkan fungsi tubuh / badan serta memberi seribu harapan pada penderita untuk terus berikhtiar mendapat kesembuhan.

أن النبي صلى الله عليه وسام احتجم وهو محرم صائم . رواه مسل
“Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah berbekam di dalam keadaan baginda berihram dan berpuasa. “-Riwayat Muslim
Hadith-hadith lain
Dia (Anas) berkata:
Telah bersabda Rasulullah SAW: “Tidaklah aku melewati sekelompok malaikat pada malam aku diisra`kan kecuali mereka berkata: Wahai Muhammad, suruhlah umatmu berbekam.”

Kebaikan Berbekam
– Membantu menghilangkan pening dan migrain.
– Membantu membuang angin dalam badan, melegakan pernafasan dan sistem perkumuhan.
– Membantu memecahkan lemak, peluh dan melegakan demam.
– Membantu memulihkan ketegangan urat leher, belikat, pinggang dan urat sendi di kaki.
– Membantu mencegah kebas kaki dan membantu meredakan serangan angin ahmar.
– Mengeluarkan darah toksik dan melancarkan peredaran darah yang tersumbat.
– Membantu meringankan tubuh. Darah kotor yang terkumpul di bawah permukaan kulit menyebabkan rasa berat dan malas.
– Membantu menajamkan penglihatan. Peredaran darah ke mata yang tersumbat menyebabkan penglihatan kabur.
Bekam dikatakan dapat merawat pelbagai penyakit. Dianggarkan sebanyak 72 jenis penyakit dapat disembuhkan seperti ketegangan urat, darah tinggi, jantung, kolesterol, masuk angin, migrain, sakit mata, angin ahmar, sakit gigi, jerawat, sembelit, tekanan dan buah pinggang. 

 

 


Call atau Wassap SEKARANG untuk dapatkan  

3 CUP PERCUMA sesi Percubaan

Mengapa bayar jika anda boleh dapat PERCUMA?

Terhad kepada 100 orang pelanggan sahaja. Usah lepaskan peluang yang sangat terhad ini.

Bekam Khadijah Akademy

Bekam Tanpa Cukur

Bekam Batu Pahat

Bekam Parit Raja

Jurubekam Klinikal


                       Lelaki                     

0199895789 

0199895789

0199895789

 Wanita

  0199895790

   0199895790

   0199895790

 

Jangan buang masa lagi. Masa tidak menanti anda. Cepat sebelum anda terlambat. Buatlah keputusan ini agar anda tidak kempunan di lain hari untuk mendapatkannya.Dapatkan Kupon Diskuan

Kod Kupan Akan Di Hantar Ke inbox Email Anda Dari Masa Ke Semasa 

 

 

 

Disclaimer: Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengguna sebenar. Pengguna dinasihatkan menggunakan produk ini seperti arahan pada produk. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada pengguna di atas penggunaan produk ini

 

No comments:

Post a Comment